Субота, 04.05.2024, 23:23
Вітаю Вас Гість | RSS

Магазин вегетаріанця

Головна » 2008 » Грудень » 15 » SOS! Неякісні продукти!
14:20
SOS! Неякісні продукти!

СПОЖИВАЧ
Ірина БЖЕЗІНСЬКА


Щороку 15 березня під егідою ООН відзначається Всесвітній день прав споживача. Як зазначив начальник Управління захисту прав споживачів у Львівській області Павло Сосновський, права споживачів є невід’ємною частиною прав людини. 

Як відзначив начальник управління Павло Сосновський, лише за два місяці цього року до них надійшло близько 100 скарг споживачів. 

“Найбільше неякісних товарів можна придбати саме на ринках та вулицях міста, а не у магазинах”, – каже Павло Сосновський. За 12 місяців 2000 року управлінням перевірено 1216 підприємств торгівлі, громадського харчування, з надання послуг різних форм власності. У 1131 (93,1%) з них виявлені порушення: у тому числі у 122 – обман покупців і в 575 допущено продаж товарів неналежної якості або неякісне надання послуг. Найбільше підробок та фальсифікацій зустрічається серед продуктів харчування. Так, про кожен продукт іноземного виробництва має бути інформація українською мовою. 
Нещодавно управління виявило пляшечки з трубочкою з німецьким текстом, які за всіма ознаками мали бути розфасованим соком. Проте насправді рідина виявилась яблучним оцтом. Проблемою лишаються горілчані вироби, адже багатьох львів’ян приваблює ціна купленої на ринку “з рук” пляшки, а це часто закінчується отруєнням. 

У підробках іноземні підприємці найчастіше використовують українські назви продуктів, або похідні від них. Так, вилучено з торгівельної мережі консерви польського виробництва “Печінка тріски натуральна”, де замість виробника зазначено місто Мурманськ, “Свинина закусочна”. “Фарш свинячий”, “Гусячий паштет”. У перелік неякісної продукції потрапили й “Смалець домашній львівський”, і ковбаса “Докторська” в червоній обгортці – також польського виробництва. “На такі продукти повністю відсутні документи, а тому їх склад та походження визначити майже неможливо,” – відзначив Павло Сосновський. 
Вилучено з торгівлі вироби нібито Львівського м’ясокомбінату, який уже два роки не працює. Як відзначив Павло Сосновський, нещодавно заборонено продавати польські фарші – курячі, свинячі, волові, індичі та мішані, які в своїй основі не мають нічого спільного з справжнім м’ясом тварин чи птиці. 

Ще кілька слів про продукти харчування. Минулого року працівники ДП “Лабораторія харчування Львівської області” обстежили 1200 зразків продуктів, 26% з яких виявилися неякісними. 

Як розповів директор ДП “Лабораторія харчування Львівської області” Богдан Жмінковський, побільшало скарг на соняшникову олію - усі 4 досліджені зразки виявилися неякісними. З 41 зразка обстежених ковбасних виробів 26 неякісні: підвищений вміст вологи, наявність крохмалю, підвищений вміст фосфатів та понижені смакові якості). “Більшість підприємств розробили власні технічні умови на ковбасні вироби, де використовують несортоване м’ясо, білки рослинного та тваринного походження, крупи, внаслідок чого продукція стає дешевшою, але значно гіршої якості, – говорить Богдан Жмінковський. – Тепер, хіба що деякі з індивідуальних виробників не використовують жодних хімічних додатків.” 

Багато виробників безалкогольних фруктових газованих напоїв використовують при їх виготовленні замінники цукру (сахарин, аспартам). На ярликах таких продуктів слід вказувати, що їх небажано вживати дітям та хворим на фенілкетонурію. Серед обстежених вод лише “Спрайт” була виготовлена з використанням натурального цукру. 

ТзОВ “Екосвіт” з с. Балучин Кам’янко-Бузького району виробляє 9-процентний оцет столовий, який виготовляється з оцтової кислоти та води. Але при обстеженні виявилося, що процентний вміст оцтової кислоти перевищений вдвічі від зазначеного. 

Нещодавно лабораторія вивчала цейлонський чай “Принцеса Канді (медіум)” (1 гатунок). Проте насправді він виявився не таким якісним, як про нього говорять у рекламі. По-перше, у коробці виявлена недоважування на 5-8 грам. 
По-друге, у цьому продукті вдвічі занижений вміст водорозчинних екстрактивних речовин, що зумовлює слабкий аромат та слабкий, терпкий смак. 

Для виявлення неякісної та небезпечної продукції директор лабораторія погодився дати кілька порад: “Найперше – зверніть увагу, чи зазначено на етикетці назву та адресу виробника, дату виготовлення та термін реалізації, і уважно ознайомтеся з переліком складових продукту, який ви хочете придбати. Нині більше довіри варті продукти, які виготовляються за технологіями ДСТУ (ГОСТ), адже від таким чином затвердженої технології відступати не можна.” 

Нещодавно в лабораторію принесли томатну пасту “Домашню”, яка, як виявилось після обстежень, має вміст сухих речовин 15%. А справжня томатна паста повинна мати 20-30% вмісту сухих речовин. Після перевірки лабораторією у цьому продукті також виявлено великий вміст крохмалю, що також свідчить про низьку якість продукту. Така паста ніколи не забарвить борщ у червоний колір. 
Бажано не ризикувати своїм здоров’ям та не купувати протерміновані продукти. Так, фасоване масло має зберігатися при температурі не вище плюс 3 в середньому 14 діб, а якщо воно знаходиться на сонці, то його термін зберігання не повинен перевищувати трьох діб. 

З додаванням консервантів та штучних компонентів різко збільшується термін придатності харчових продуктів. Так, за санітарні правилами, розробленими ще за часів Радянського Союзу та чинними ще й досі, білковий крем має термін зберігання 72 години. А на теперішніх тістечка з білковим кремом термін зберігання становить аж до 20 діб. 

Окремо можна відзначити продукти польського виробництва, адже за їх стандартами допускається вміст фосфатів та нітритів, що в 5 разів більше за їх нормативну кількість у вітчизняних продуктах. Найчастіше ці речовини є складовими ковбас, сосисок, консервів, фаршів, які шкідливо впливають на організм, а особливо – дитячий.



Категорія: Статті | Переглядів: 1556 | Додав: vegfood | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Категорії розділу
Пошук
Календар
«  Грудень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Наше опитування
Оцените мой сайт
Всього відповідей: 41
Міні-чат
200
Друзі сайту
Статистика

Онлайн усього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0